Yapım şirketleri yılda 5o milyonluk ciro elde ediyor

Yapım şirketleri yılda 5o milyonluk ciro elde ediyor
İsimlerini daha çok reyting veya gişe rekorları kıran dizi ve filmlerden dolayı duyduğumuz yapım şirketlerinin yıllık cirosu 50 milyonu geçiyor.

Gün geçmiyor ki medya sektörüne yeni bir yapım şirketi girmesin. Özellikle sinema ve dizi sektörüne yönelik çalışmalar yapan yapım ve prodüksiyon şirketleri son zamanlarda çoğalmaya başladı. İsimlerini daha çok reyting veya gişe rekorları kıran dizi ve filmlerden dolayı duyduğumuz yapım şirketlerinin yıllık cirosu 50 milyonu geçiyor. Canlıtv takipçileri için yapım şirketlerini ve yıllık ciroyu araştırdık. Şimdi detaylar

Yapım şirketleri yılda 5o milyonluk ciro elde ediyor

Adlarını dizi filmlerde duysak da yapım şirketlerinin portpöyü oldukça geniş. Reklam, organizasyon, ve tanıtım etkinlikleri yaparak yıllık cirolarını 50 milyona çıkaran yapım şirketleri Tv kanalları için de ciddi bir gelir kaynağı. Yapım şirketleri tam bir girişimcilik örneği aslında. Medya ve eğlence sektörüne tanıtım ve reklam organizasyonu yaparak başlayan ve yüzlerce kişiye ekmek kapısı olan yapım şirketleri uluslararası organizasyonlarda bir nevi kültür ataşesi olarak da çalışıyorlar. Çünkü günümüz dünyasında artık çoğu dizi ve film dünyaya pazarlanıyor. Özellikle yeni çekilen ve sunulan yapımların kitlelere ulaşması yapım şirketlerin tanıtıcı gücüyle orantılı.

Hal böyle olunca sektördeki potansiyel ve yurt dışı yapım ve organizasyon talepleri medyada söz sahibi olmak isteyenlerin ilk tercihi oluyor.  Bu iş için yabancı ortaklı çekilen filimler ve ortak yürütülen projeler de yapım şirketlerinin ekmeğine yağ sürüyor.

Kültürel elçiler: Diziler

Yurt dışına satılan Türk dizi ve filmleri aynı zamanda ülkemizin doğal güzellikleri, ürün ve hizmetlerinin dünyaya tanıtılması bakımından da bulunmaz fırsat. Bu fırsatı gören Ekonomi Bakanlığı, Kültür Hizmetleri İhracat Stratejisi ve Eylem Planı hazırlayarak dizi, film, belgesel, animasyon, kitap ve müzik eserleri alanlarındaki kültür ihracatının artırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak çalışmalar yapıyor. Televizyon kanallarının, dizi ve format üretimine ilişkin yatırımlar yapması teşvik edilerek yerli ve yabancı yapımcıların gerçekleştireceği ortak yapımlar da dahil, Türkiye'deki yabancı yapımcılara destek programları uygulanacak. Sektörde yer alanların faydalanması için yüksek teknolojili imkanlara sahip çekim platoları ve stüdyolarının kurulacak. Böylece, yerli yapımcıların da çekim için yurt dışına gitmesinin önüne geçilecek.

Dizi ihracatı 750 milyon dolar olacak

Dizi, film ve belgesel yapımcılarının medya sektörünü keşfetmeleri boşuna değil. Kazandıkları rakamlar yıllık 52 milyon ciro gibi dudak uçuklatan rakamlar. Rakamlar gittikçe artıyor çünkü Türk dizilerin yurt sınırlarını aşıp, dünyanın dört bir yanına ulaşıyor. Son dönemlerde Orta doğu, Balkanlar, Güney Amerika hatta Güney Kore’de izlenen Türk dizileri yapımcıların iştahını kabartıyor. Geçen yıl Türkiye’den ihraç edilen dizilerden elde edilen gelir on yılda tam 30 kat artmış durumda. 2008 yılında 10 milyon dolar olan dizi ihracatı geliri 2018’de 300 milyon dolara ulaştı. Hedef ise belli. Yapımcılar ve dizi ihracatçıları ülkemizin yüzüncü yılında yani 2023 yılında 750 milyon dolar gelire ulaşmak istiyorlar. Kim bilir belki daha kısa zamanda bu hedefe ulaşabilirler. Bekleyip daha doğrusu izleyip göreceğiz.

17-08-2019
Yazar Hakkında
Osman Nuri Bahadır

Osman Nuri Bahadır

Tokat- Zile’de doğdu. 1994 yılında Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Öğretmenliğinden mezun oldu. Türkiye'nin her bölgesinde 25 .. devamı.. mail
Yorumlar