2022 yılında rekor kırıldı 41 dizi final yaptı

2022 yılında rekor kırıldı 41 dizi final yaptı
Yoğun ve hareketli geçen 2022 dizi sektörü için zor bir yıl oldu Zorlu bir emek ve çabayla ekrana getirilen dizilerin çoğu hikayesi bitmeden reyting canavarına yenik düştü

Bir yıl daha geride kaldı. Dizilerin altın çağını yaşadığı 2022 yılında rekor kırıldı. Fox Tv başta olmak üzere tam 41 dizi final yaptı. Dizi severler merak ediyor, diziler neden kısa ömürlü oluyor? Dizilerin final yapmak için yarıştığı sektördeki analiz haberimizde. Şimdi detaylar

2022 yılında rekor kırıldı 41 dizi final yaptı

Acısıyla tatlısıyla bir yıl daha geride kaldı. Yoğun ve hareketli geçen 2022 dizi sektörü için zor bir yıl oldu. Bin bir emek ve çabayla ekrana getirilen dizilerin çoğu hikayesi bitmeden reyting canavarına yenik düştü.

2 hafta 5 dizi ekrana veda etti

Tarihi dönem ve yerli roman uyarlaması dizilerin dışında tam bir hayal kırıklığı yaşatan dizi sektöründe kan kaybı eylül ayıyla başlayan yeni sezonda zirve yaptı. Pahalı prodüksiyonlar ve usta oyuncularla yayın hayatına başlayan diziler erken final yapmak için adeta birbirleriyle yarıştı. Öyle ki sadece geçen hafta 3 dizinin fişi çekildi. Ocak ayının ilk haftasında iki dizi de yolculuğuna tama diyecek. Sadece 2 haftada 5 dizinin birden erken final yapması gözlerin bir kez daha dizi sektörüne çevirdi. İzleyici şok üstüne şok yaşarken reyting canavarı adeta fazla mesai yapıyor. Her akşam televizyon kanallarının üstün bir gayretle ekrana getirdiği birbirinden iddialı diziler, Türk milletinin değerlerine uymayan zorlama konu ve hikayelerle ekrana getirdikleri diziler birkaç bölüm sonra çöp oluyor.

Tam bir fiyasko: Uyarlama diziler

Fox Tv başta olmak üzere birçok televizyon kanalı yabancı ülkelerde çok izlenen dizileri ülkemize uyarlıyor. Ancak ahlaki konularda hassas olan Türk izleyicisinde karşılık bulamayan diziler izleyici tarafından yeterli karşılığı bulamıyor. Fox Tv’nin Yasak Elma ve İyilik dizileri haricinde hiçbir dizisinde 10 bolümü görememesi bunun en büyük örneği olarak tarihe geçti.

Ocak ayından başlayan ve aralık ayının son günlerine kadar süren yaprak dökümü acı bir gerçeği ortaya çıkardı. Bu gerçeğe göre özellikle tarihi dönem dizileri altın çağını yaşıyor. İkincisi de başta Gülseren Budayıcıoğu olmak üzere Türk yazarların eserlerinden uyarlanan diziler izleyicilerin ilgisini çekti. Masumlar Apartmanı, Üç Kız Kardeş, Camdaki Kız gibi diziler tekrar bölümleriyle bile reyting sıralamasında kendine yer bulurken yabancı dizilerden uyarlanan dizler yapımcısını hüsrana uğrattı.

Dizi çöplüğü bir kanal: Fox Tv

Bu konuda dikkati çeken kanal ise Fox Tv oldu. Tam 9 diziyi peş peşe ekrana süren Fox Tv, erken final yapmak için sıraya giren dizileriyle alay konusu oldu. Yeterli hazırlığı yapılmadan biri bitmeden diğerini ekrana süren Fox Tv sadece 2022 yılanda değil 5 sezondur Yasak Elma dışında kalıcı hiçbir yapıma imza atamadı. 25. Bölümü gören İyilik dizisi dışında 10 bölümü bile göremeyen 30’dan fazla diziyi büyük umut ve iddiayla ekran süren Fox Tv erken final yaptırma konusunda bayrağı kimseye kaptırmıyor. Fox Tv ile birlikte Star TV’de dizi konusunda şanssızlıklar yaşadı. TRT başta olmak üzere Show TV, Kanal D, Atv ve tv8 çok uzun olmasa da devam eden dizileriyle reytinglerde yer almayı başardı. Sadece bir sezonda 41 dizinin final yapmış olması, yerlerine pek çok farklı dizinin gelmesi Türkiye’deki dizi sektörünün nasıl bir boyuta ulaştığı da ayrı bir gerçek olarak duruyor. Üstelik dijital platformlar için çekilen dizileri de işin içine katınca hesaplayınca dizi sektörü dev bir yatırıma döndü. Uzmanlar buna iki durumu sebep olarak öne sürüyor. Birincisi Türk izleyici tarihi dönem dizileriyle geçmişteki şaşalı günlerini özlüyor. İkincisi de psikolojik dizileri izleyerek yaşadıkları krizi unutmak istiyor. Özellikle tarihi dönem dizileri sadece ülkemizde değil tüm dünyada başarıdan başarıya koşarken tam tersi bir yol izleyen Fox Tv’nin tam bir hayal kırıklığına yol açması da bu tespiti güçlendiriyor.

02-01-2023
Yazar Hakkında
Osman Nuri Bahadır

Osman Nuri Bahadır

Tokat- Zile’de doğdu. 1994 yılında Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Öğretmenliğinden mezun oldu. Türkiye'nin her bölgesinde 25 .. devamı.. mail
Yorumlar
Etiketler