Ahbab’a çadır satan Kızılay’a tepkiler dinmiyor

Ahbab’a çadır satan Kızılay’a tepkiler dinmiyor
Ece Temelkuran:Türk Kızılayı, canıyla uğraşan insanla çadır pazarlığı yapmış.Büyük bir ülkeyi kalpsiz bir bakkala çevirdiler

Depremin 3. Günü Kızılay’ın, Ahbab Derneği’ne 46 milyon tl karşılığı 2050 çadır satması gündemin zirvesine yerleşti.Durumla ilgili peşpeşe tepkiler gelmeye devam ediyor.

Ahbab’a çadır satan Kızılay’a tepkiler dinmiyor

Konuyla ilgili konuşan Ahbab Başkanı Haluk Levent :"Yaptığımız her işlem kanuni ve doğru.Sonra öğrendik.Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş. Kızılay'ın alt iştiraki olan tüzel kişilikmiş.Kızılay da bu şirketten çadırları faturalı satın alıyorlarmış.Ahbap da aynı yöntemle toplanan bağışlarla bu şirketten satın alma gerçekleştirmişti.Zaten sitelerinde açıklama bulunuyor"dedi.

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık ise "Kızılay Çadır & Tekstil A.Ş, Türkiye Kızılay Cemiyetinin bir iştirakidir ve 12 ay kesintisiz üretim yapan dünyanın sayılı afet çadırı üreticilerinden biridir.Öncelikle Kızılay'ın TAMP çerçevesinde belirlenen asgari çadır stok seviyesini garanti eder." diyerek kendince durumu izah etmeye çalıştı.

Nasıl satılır kamu malı?

Armağan Çağlayan,"Ya gerçekten anlamadığım için soruyorum.Zaten o çadırları Kızılay ücretsiz dağıtmayacak mıydı?O sırada "kamu malı" değil mi o çadırlar?Nasıl satılır kamu malı?"paylaşımını yaptı.

İngilizce paylaşım yapan Şahan Gökbakar,"Taking rose, giving rose.Öyle mi?"dedi.

Berna Laçin: “Kızılay özel iştiraki ile sair zaman halka yine satsın çadır, kamp yapmak için vs hiç itirazım yok tıpkı soda sattığı gibi...Ama depremde insanlar donarak ölürken bunu anlamam mümkün değil. Tıpkı susuzluktan ölen vatandaş için Kızılay sodayı para ile yollamak gibi…Pes!”

Mustafa Sandal:”İnanılır gibi değil!”

Mustafa Sandal:“Halk, Kızılay’a bağış yapıyor.Afetlerde halkımıza yardımları ulaştırsın diye.Halk, Ahbap’a bağış yapıyor. Yardımları ulaştırsın diye. Ahbab, Kızılay’a milyonlarca lira verip çadır satın alıyor. Sonra vergiler ve bağışlar nerede diye soranlar linç ediliyor. İnanılır gibi değil!”

Barış Atay:“Bu kadar çadır vardı depoda ve hemen afet bölgesine dağıtmak yerine satmayı beklediniz öyle mi Kızılay. Kerem Kınık siz var ya asla yakanızı kurtaramayacaksınız bu yaptıklarınızdan!”

Demet Sağıroğlu:Ahbap,Kızılay’a vereceği parayla daha farklı ihtiyaçları karşılayamaz mıydı?

Demet Sağıroğlu:“Ahbap çadırları parayla alıyor, Afad’ın belirlediği yerlere kuruyor. Ahbap Kızılay’a 46 milyon bağış mı yapmış oluyor bu durumda?Kızılay bu kadar çadır üretebiliyorsa, bu çadırların ücretsiz olarak depremzedelere ulaşması gerekmiyor mu? Ahbab, Kızılay’a vereceği parayla daha farklı ihtiyaçları karşılayamaz mıydı? Kızılay’ın hâlâ ne kadar bağışa ihtiyacı var?Çok sorular geliyor aklıma.Başka vakıf ve STKlarada mı parayla veriyorlar?”

Ece Temelkuran:‘Türk Kızılay kar amacı gütmeyen,yardım ve hizmetleri karşılıksız olarak sağlayan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşuydu.Öyle idi.Canıyla uğraşan insanla çadır pazarlığı yapmışlar.Büyük bir ülkeyi kalpsiz bir bakkala çevirdiler.”

27-02-2023
Yazar Hakkında
Yorumlar