Alparslan Büyük Selçuklu’daki Vaspurakan Hangi Ülkede?

Alparslan Büyük Selçuklu’daki Vaspurakan Hangi Ülkede?
Alparslan Büyük Selçuklu Dizisinde uğruna büyük mücadelelerin verildiği Vaspurakan Kalesi hangi ülke sınırları içindedir?

TRT 1 ekranlarında pazartesi akşamları seyirciyle buluşan ve Akli Film tarafından hazırlanan Alparslan Büyük Selçuklu her hafta ekrana milyonları bağlamayı başarıyor. Günün en çok izlenen yapımı olan ve özellikle savaş ve aksiyon sahnelerinin görkemliliği ile göz dolduruyor. Dönem dizisi Alparslan Büyük Selçuklu’da Bizans ve Selçuklu Devleti arasında en büyük rekabet ve tartışma konusu olan Vaspurakan Kalesi ise her bölüm hikayenin odak noktasında yer alıyor. Selçuklu Devleti zamanında Bizans’tan ele geçirilen anacak daha sonra tekrar Bizans tarafından alınan kalede pek çok Müslüman ve Türk katledilmiş ya da esir olarak tutulmaktadır. Selçuklu Devleti tarafından geri alınması için devamlı çalışılan kale ne yazık ki çeşitli sebeplerle dizinin hikayesinde ele geçirilememektedir. Dizinin seyircisi ise hikayenin merkezinde olan Vaspurakan Kalesi ile ilgili araştırma yaparak bu konu hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. İşte tarihte Vaspurakan Kalesi ve günümüzde hangi ülkenin sınırları içinde olduğuna dair bilgiler.

Tarihte Vaspurakan Kalesi

TRT 1 ekranlarında yayınlanan dönem dizisi Alparslan Büyük Selçuklu Dizisi’nde ilk önceleri Bizans elindeyken Selçuklu tarafından fethedilen ancak daha sonra yeniden Bizans tarafından ele geçirilen Vaspurakan, Soylu Ülke, ya da Prensler Ülkesi anlamına gelir. Tarihte kurulan Ermeni Krallığının bir şehri olan Vaspurakan daha sonra Bizans tarafından ele geçirildi. Uzun yıllar Bizans toprağı olan Vaspurakan 1054 – 1056 yılları arasında Selçuklu Devleti tarafından fethedilmiştir. Daha sonra yeniden Türklerin elinden çıkan bölge ve şehir önce Moğollar tarafından ardından da Osmanlı tarafından ele geçirilmiştir.

Vaspurakan Hangi Devlet Sınırları İçinde?

Alparslan Büyük Selçuklu Dizisinde Alparslan için hayati bir öneme sahip olan ve uğruna nice fedakarlıkların yapıldığı Vaspurakan günümüzde bir şehir yada yerleşim yeri olarak bulunmamaktadır. Ancak eski Vaspurakan’ın kurulduğu bölge Van Gölü ile Urmiye Gölü arasında kalan bölgeyi kapsamaktadır. Günümüz Türkiye’sinin Kuzeydoğusu ile İran’ın Kuzey Batısında yer alan topraklardır. Van Gölü’nde bulunan Akdamar Adası’ndaki tarihi yerleşkeler geçmişte Vaspurakan Toprakları içinde yer almıştır. Dizide özellikle Selçuklu için öneminin büyük olduğu vurgulanmaktadır ve Alparslan için bir varoluş sebebi haline gelmiştir.

21-12-2021
Yazar Hakkında
Emir Mete

Emir Mete

1984 yılında Sivas’ın uzak bir köyünde her türlü moderniteden ve karmaşadan uzak bir şekilde dünyaya geldi. Çocukluğunu doya doya olmasa .. devamı.. mail
Yorumlar