Türker İnanoğlu hayatını kaybetti

Türker İnanoğlu hayatını kaybetti
Kültür Bakanı Mehmet Ersoy"Türk sinemasının duayen ismi, yönetmen, senarist, yapımcı Türker İnanoğlu'nun vefat haberini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum" ifadesini kullandı

Yapımcı, yönetmen ve senarist Türker İnanoğlu 88 yaşında vefat etti. Türk sinemasının yapıtaşlarından olan İnanoğlu 2022 yılında geçirdiği ev kazasından beri bir türlü tam olarak toparlanamadı. Bugün ani gelişen rahatsızlığından dolayı hastaneye kaldırılan İnanoğlu yapılan müdahalelere yanıt veremeyerek hayata gözlerini yumdu.

Türk Sinemasının duayeni Türker İnanoğlu hayatını kaybetti

Türk sinemasının yaşayan efsanesi Türker İnanoğlu 88 yaşında hayata veda etti. Hem yapımcı hem yönetmen olarak unutulmaz sinema filmlerine ve dizilerine imza atan Türker İnanoğlu geçirdiği ani rahatsızlığın ardından acilen yoğun bakıma alınsa da kurtarılamadı. 2022 Kasımında düşerek kalça kemiğini kıran ünlü yönetmen bir türlü eski sağlığına kavuşamadı hatta bu yüzden Arka Sokaklar dizisinin çekimleri durmuştu.  Sinemanın duayen isminin vefat haberini sağlık bakanı Fahrettin Koca "Sanat dünyamızın ünlü isimlerinden yapımcı ve film yönetmeni Türker İnanoğlu geçirdiği ani rahatsızlığın ardından kaldırıldığı hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Sevenleri olarak acımız büyük." Şeklinde duyurdu.

Türker İnanoğlu kimdir?

18 Mayıs 1936’da Karabük’ün Safranbolu ilçesinde dünyaya gelen Türker İnanoğlu en son memleketi Safranbolu’ya Türker İnanoğlu İletişim Fakülte binasını hediye etti. Fakat sağlığının elvermemesi sebebiyle halen aktif olarak eğitime devam eden fakülteyi dünya gözü ile göremedi. İstanbul’a göç edince sinema ve futbola yönelir. Ömer Lütfi Akad ve Nişan Hançer’e asistanlık yaptı. 1960’da kendi şirketi olan Erler Film’i kurdu. Bugüne kadar birçok televizyon programı, dizi ve sinema filmine imzaattı. 1964’te evlenip 1974’te ayrıldığı Filiz Akın’dan İlker İnanoğlu dünyaya gelir. 1975’de evlendiği Gülşen Bubikoğlu’ndan Zeynep isimli bir kızı dünyaya gelir. Ünlü gazeteci Cüneyt Özdemir İnanoğlu’nun damadıdır. 1997 yılında Türker İnanoğlu Vakfı’nı(TÜRVAK) kuran İnanoğlu birçok derneğin kurulmasına öncülük etti.

İnanoğlu’nun ardından başsağlığı mesajları

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy sosyal medya hesabından "Türk sinemasının duayen ismi, yönetmen, senarist, yapımcı ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi Türker İnanoğlu'nun vefat haberini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum." şeklinde başsağlığında bulundu.

Haldun Dormen NTV yayınına katılarak başsağlığı dileyerek, İnanoğlu’nun yakın dostu olduğunu belirtti ve yeri çok boş kalacak dedi.

Hülya Koçyiğit; “Türk sinemasına çok büyük bir iz bıraktığı gerçek. Çok değerli bir dost, çok kıymet verdiğim bir arkadaşım… Senarist, yönetmen, yapımcı, eğitim kurumu açmış bir insan. Uzun zamandır rahatsızdı. İnsan bu kadar sevdiği bir dostunu kaybettiğini duyunca kelimeler düğümleniyor.” İfadelerini kullandı.

Müjde Ar; “Türker İnanoğlu’nu sinemanın bir bireyi olarak ifade etmek hafif kalır. Türker İnanoğlu sinemanın kendisiydi.” Şeklinde konuştu.

02-04-2024
Yazar Hakkında
Yorumlar
Etiketler