Ünlü piyano virtüözü Ayşegül Sarıca hayatını kaybetti
Devlet sanatçısı ünvanına sahip dünyaca ünlü piyano virtüözü Ayşegül Sarıca 88 yaşında hayatını kaybetti. 1971 yılında devlet sanatçısı ünvanını kazanmış olan ünlü piyanist Ayşegül Sarıca cumhurbaşkanlığı senfoni orkestrası solistliği de yapmıştı.
Ünlü piyano virtüözü Ayşegül Sarıca hayatını kaybetti
Sanatçının vefat haberini dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında : “Değerli piyanist Ayşegül Sarıca’nın vefatını derin üzüntüyle öğrendim. Sevgiyle, saygıyla anıyorum. Işıklarda uyusun." İfadelerini kullandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı taziye mesajı yayınladı
88 yaşında hayata gözlerini yuman emektar sanatçı için Kültür ve Turizm Bakanlığı taziye mesajı yayınladı. Yayınlanan mesaj şu şekilde : "Ülkemizin kıymetli sanatçılarından piyanist ve eğitimci, devlet sanatçımız Ayşegül Sarıca'nın vefatını üzüntüyle öğrendik. Merhumeye Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve tüm sanat camiamıza başsağlığı diliyoruz. Mekanı cennet olsun"
Ünlü Piyano Virtüözü Ayşegül Sarıca kimdir?
1935 yılında İstanbul, Moda ‘ da dünyaya geldi. Anne tarafından Osmanlı sadrazamı Ahmet İzzet Paşa ‘ nın , baba tarafından Yıldız Saray Doktoru Arif Paşa ‘ nın torunudur . Ferdi Ştatzer den üç sene özel 5 sene de İstanbul Belediye Konservatuvarı ‘ nda ders aldı . Daha 9 yaşındayken İstanbul Kadıköy Halkevi ‘ nde ilk solo konserini verdi . Okul sonrası ailesiyle Paris ‘ e gitti. 1951 de Paris Devlet Konservatuar sınavını kazandı. 1954 de oda müziği bölümünü 1. Olarak bitirdi . Birçok uluslar arası yarışmalarında ödüller kazandı . Dünya çapında şeflerle Türkiye ‘ de ve dünyanın pek çok ülkesinde konserler verdi. Bu ülkelerden bazıları İngiltere , Fransa , İtalya , Almanya , Avusturya , Belçika , Sovyetler Birliği , Çekoslovakya , Macaristan , Norveç , İsveç , Avustralya ve Finlandiya ‘ dır. 1968 den beri cumhurbaşkanlığı senfoni orkestrası solistliğini yaptı . 1971 de devlet sanatçısı oldu . Fransa Kültür Bakanlığı tarafından madalya takdim edildi. 1991 de Hikmet Şimşek Macar Devlet Senfoni Orkestra şefi iken Cemal Reşit Rey’in Katibim çeşitlemeleri kaydını gerçekleştirdi. Dünyaca ünlü müzisyenlerin sonatlarını, konçertolarını seslendirerek kayıt altına almıştır. Solo piyano repertuvarı olarak Schubert ve Rahmaninov’un Müzikli Dakikaları’nı kaydetmiştir.
12-03-2023 Yazar Hakkında