Cem Yılmaz filmleri için ilginç bir araştırma Sonuçlara şaşıracaksınız

Cem Yılmaz filmleri için ilginç bir araştırma Sonuçlara şaşıracaksınız
Cem Yılmaz’ın filmlerini iki akademisyen araştırdı. “Cem Yılmaz Filmleri'nin Din ve Değerler Açısından İncelenmesi” adlı bir makale yayınladı. Makalede dikkat çekici tespitler var

G.O.R.A, A.R.O.G ve Arif V 216 gibi çok ses getiren Cem Yılmaz filmleri için ilginç bir araştırma yapıldı. İlk başta pek fark edilemeyen sonuçları gördüğünüzde çok şaşıracaksınız. İzleyici merak ediyor, böyle bir araştırmayı kimler yaptı, sonuçların yayınlandığı makalede neler yazıyor? Bu ilginç araştırmaya Cem Yılmaz’ın tepkisi ne oldu? İşte o araştırma ve sonuçlarıyla ilgili detaylar.

Cem Yılmaz filmleri için ilginç bir araştırma Sonuçlara şaşıracaksınız

Sözcü gazetesinden Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre Cem Yılmaz’ın filmlerini iki akademisyen araştırdı. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal Yorulmaz ile Tuğba Sarımsakçı Akar , “Cem Yılmaz Filmleri'nin Din ve Değerler Açısından İncelenmesi” adlı bir makale yayınladı. Makalede dikkat çekici tespitlere yer verildi. Filmlerde ibadetlerin yerine batıl inançların tercih edildiği, cinselliğin yoğun olarak kullanıldığı, eşcinselliğin özendirildiği örnek sahnelerle makalede yer aldı.

Toplum üzerinde olumsuz etki yaratıyor

Araştırmada Cem Yılmaz’ın en çok tercih ettiği “Arif” karakterinin gençleri kötü yola teşvik ettiği iddiası gündeme bomba gibi düştü. Ünlü komedyenin Arif tiplemesinin “Evrim Teorisi'ni kabul etmediği” dini kavram olarak ise birkaç kere “Allah, Besmele ve Selamün Aleyküm” ifadelerini kullandığı tespit edildi.

Batıl İnanç ve Şiddet Ön Planda

Makalede inançla ilgili iletilerin nadiren yer aldığı bilgisi dikkat çekerken ibadet olarak sadece G.O.R.A.'da samimi bir şekilde besmele çekilmesi ve dua edilmesi yer aldı. Evrim teorisiyle Arif'in dalga geçtiği, Peygamber, melek ve kader inançlarına ise ima ile dokunulduğu belirtildi. Fal bakma, nazar boncuğu, kahinlik ve batıl inançların zaman zaman karşımıza çıktığı Cem Yılmaz filmlerinde ibadet ile ilgili iletilere ima ile bile hiç yer verilmediği vurgulandı. Araştırmada Filmlerde karşımıza çıkan en problemli konunun cinsellik olduğu bilgisi paylaşıldı. Öyle ki “Cinsel içerikli sözler, günlük yaşamın bir parçası olarak kullanılmaktadır.”

Gençlere kötü örnek

Arif V 216 filminde Zeki Müren'in olduğu sahnelerde Arif’in eşcinsel davranışların özendirildiği belirtilen makalede psikolojik ve fiziksel şiddet unsurlarına yoğun bir şekilde yer verildiği ifade edildi.  İki akademisyen tarafından yayınlanan makalede Cem Yılmaz’ın canlandırdığı Arif karakterinin psikolojik şiddet unsurları ile sık bir şekilde karşımıza çıktığı vurgulanırken şiddetin yanı sıra alkol, sigara ve bahis gibi kötü alışkanlıkların modellendiği ve teşvik edildiği belirtildi. Seyircinin en çok özdeşim kurduğu karakterin filmin kahramanı olduğu hesaba katıldığında Cem Yılmaz filmlerinin başat ögesi Arif karakterinin şiddete sık sık başvurması, kötü alışkanlıklar sergilemesi ve olumsuz davranışlarda bulunması gençler ve çocuklar için kötü örnek olduğu tespit edildi. Makale dolayısıyla gözlerin çevrildiği Cem Yılmaz ise söz konusu tespitlerle ilgili bir açıklama henüz yapmadı.

12-01-2021
Yazar Hakkında
Osman Nuri Bahadır

Osman Nuri Bahadır

Tokat- Zile’de doğdu. 1994 yılında Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Öğretmenliğinden mezun oldu. Türkiye'nin her bölgesinde 25 .. devamı.. mail
Yorumlar
Etiketler