Engin Altan Düzyatan Sektör Değiştirdi! Yeni İşi Ne?

Engin Altan Düzyatan Sektör Değiştirdi! Yeni İşi Ne?
Oyuncu Engin Altan Düzyatan arkadaşları Birand Tunca ve Umut Tanyolu gibi isimlerle yeni bir işe imza attı. Bu haber dizi ve sinema sektörüne müjde gibi geldi. İşte detaylar…

Ünlü oyuncu Engin Altan Düzyatan, dizi ve sinema sektöründe performansıyla ve birçok başarılı yapımla adı anılırken, şimdide yeni işiyle gündem oldu. 2012 yılında Los Angeles Movie Awards’da Bir Avuç Deniz filmindeki performansı ile ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazanmıştı. 2014-2019 yılları arasında TRT1’de yayınlanan Diriliş Ertuğrul adlı dizide 5 sezon ve 150 bölüm boyunca Ertuğrul Gazi karakterini canlandırarak başrol oynamıştı. Bu dizi, onun Türkiye ve dünya çapında birçok kesim tarafından tanınmasına neden oldu. Şimdilerde ise 2021 yılında, TRT1’ de yayınlanmaya başlayan Barbaroslar: Akdeniz’in Kılıcı adlı dizide ‘Oruç Reis’ karakterini canlandırarak Ulaş Tuna Astepe ile başrolü paylaşmakta. Engin Altan Düzyatan girdiği her projeyi şaha kaldırırken, oyuncudan yeni sektör açıklaması geldi. Engin Altan Düzyatan hangi sektöre geçti? Engin Altan Düzyatan’ın yeni işi ne? Herkes merak ediyor. İşte Engin Altan Düzyatan’ın yeni işi ile ilgili detaylar…

 

Engin Altan Düzyatan’ın Yeni İşi Ne?

Başarılı oyuncu Engin Altan Düzyatan’dan yeni bir sektör açıklaması geldi. Kendisini bugünden itibaren başka bir sektörün içinde göreceğini duyan hayranları bu habere çok şaşırdı.

 

Engin Altan Düzyatan, birkaç ünlü oyuncuların isimleri de olduğu NFT platformu işine girdiği öğrenildi. Film ve dizi endüstrisinde blok zincir teknolojisini kullanarak NFT’ler ile fonlama sistemi getirmeyi hedefleyen Wideangle adlı proje yola çıktı. Kurucuları arasında Engin Altan Düzyatan, Birand Tunca, Umut Tanyolu, Ercan Gümüşkaya gibi tanınmış isimlerin bulunduğu, dünyada öncü olma iddiasındaki Wideangle, NFT’ler aracılığıyla sinema, dizi ve diğer tüm dijital içeriklerin yapımını ve dağıtımını destekleyecek.

 

 NFT Ne?

Non-Fungible Token (NFT), en kısa tanımıyla başka bir eşi daha bulunmayan dijital varlıklardır. Koleksiyoner ürünlerinden sanal ayakkabılara, sanal oyun içeriklerinden dijital mülklere, eşsiz olan birçok dijital varlığı temsil etmektedir. NFT’ler blok zincir teknolojisi kullanılarak, büyük çoğunlukla Ethereum token standartlarıyla üretilmektedir. Ancak kripto para birimlerinin aksine Ethereum’un ERC-20 standardında değil, ERC-721 ve ERC-1155 standartlarında işlem görmektedirler.

Çağımızın getirdiği teknolojik yenilikler ile birlikte dijital ürünlere sahip olmak insanlar arasında yaygınlaşmış ve 2017 senesinden beri NFT’lere 174 milyon dolardan fazla para harcanmıştır. Arz talep dengesi, tüm değeri olan varlıklarda olduğu gibi NFT’lerde de fiyatların belirlenmesini sağlamaktadır. NFT’lerin eşsiz olması sebebiyle satılan ürünler koleksiyon ürünü olarak kabul edilmekte ve değerleri çok yüksek olmaktadır.

 

 Dizi ve Sinema Sektörüne Müjde!

Engin Altan Düzyatan, Birand Tunca, Umut Tanyolu ve Ercan Gümüşkaya gibi ünlü oyuncu arkadaşlarıyla sinema, dizi projelerine finansman sağlayacak. NFT platformu aracılığıyla sinema, dizi ve diğer tüm dijital içeriklerin yapımını ve dağıtımını destekleyecek.

‘WideAngle’ beyazperde projelerine finansman sağlamak için dijital dünyanın olanaklarından yararlanırken, beyazperde sanayisine NFT ile yatırım yapmak isteyenlere de yeni bir kapı açmayı hedefliyor.

 

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın(İKSV) düzenlediği 41. İstanbul Film Festivali kapsamında gerçekleşecek Köprüde Buluşmalar’ın da ‘’Yenilikçi Teknolojiler Destekçisi’’ olan Wideangle, 11 Nisan’da Soho House’ta yapılacak bir panel ile film profesyonellerine blockchain dünyasını ve bu dünyanın sinema sektörüne sunduğu fırsatları anlatacak. Blok zinciri (block chain) teknolojisinin akıllı kontrat özelliğini kullanacak olan Wideangle platformunun kurucuları, hem içerik üreticilerinin NFT gelirleriyle projelerini hayata geçirebilecekleri hem de NFT sahiplerinin üretilen projeye ortak olabilecekleri bir yapı kurduklarını açıkladılar.

 

‘’Dizilerimizin Kalitesi Artacak!’’

Ünlü oyuncu Engin Altan Düzyatan, kurucu ortağı olduğu Wideangle ile ilgili şunları söyledi: ’’Elinde güvendiği iyi projesi olup onu çekecek finans bulamayanla, sinema-dizi sektöründe yatırım yapmak isteyeni NFT’lerin teknolojik gücüyle buluşturma fikri muhteşem geldi. Ve hemen hayata geçirmeye karar verdik. Türk Sineması’nda finansman sorununun giderilmesine önemli katkımız olacağını düşünüyorum. Dünyada zaten söz sahibi olan dizilerimizin kalitesi katlanarak artacaktır.’’

 

‘’Projesi Olanla Yatırımcıyı Buluşturuyoruz’’

Kurucu ortaklardan oyuncu Birand Tunca ise; ’’Bu sektörde olup üretime uygun fikirlerini hayata geçirememiş, yaratıcılığı törpülenmiş onlarca tanıdığım insan var. Böyle daha binlerce kişinin hayallerinin yarım kaldığına eminim. Bu sektöre yatırım yapmak isteyenle yatırım almak isteyeni, Türkiye’den çıkan Wideangle ile buluşturuyor olmaktan son derece mutluyuz.’’ şeklinde konuşuyor.

 

Kurucu ortaklarında olan oyuncu Umut Tanyolu ise, sektörde heyecan yaratan girişimlerinin amaçlarını şöyle sıraladı: ’’Sanatçı ve üreticilerin eşitlikçi bir düzende kendilerini ifade edecek projeleri geliştirmelerine olanak sağlamak. Projeleri merkeziyetçi bir yapının hapsettiği sınırlı bir dünyadan çıkartıp uluslararası görünürlüğe taşımak. Block zincir teknolojisini kullanarak fonlama ve gelir dağılımı mekanizmasını daha adil ve merkeziyetsiz bir forma kavuşturmak. Diğer platformlar ve üreticileri kucaklayacak onlara güvenilir bir altyapı sunabilecek bir alan yaratmak.’’

Pazar Büyüklüğü 44 Milyar Dolar!

Businesswire verilerine göre global film ve video pazarının 2020 yılındaki hacmi 234.9 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. NFT’lerin pazar hacmi ise adını geniş kitlelere henüz duyurduğu 2021 yılında Chain Analysis verilerine göre 44.2 milyar dolara ulaştı.

2022’de bu rakamın kat kat artacağı öngörülüyor. DeFi olarak adlandırılan merkeziyetsiz finans pazarının 2020 hacmi ise ‘Statista’nın açıkladığı verilere göre 80 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Block Chain dünyasında yakında adını daha sık duyuracak DAO Market (Merkeziyetsiz Otonom Organizasyonlar) 2021 yılı hacmi ise ‘Consensys’ verilerine göre 14 milyar dolara ulaşmış durumda.

04-04-2022
Yazar Hakkında
Belma Arslan

Belma Arslan

1985 yılında Adapazarı'nda doğdu. 2008 Yılında Sakarya Üniversitesi Turizm ve Seyahat İşletmeciliğinden, 2011 yılında da Anadolu Üniversi .. devamı.. mail
Yorumlar