‘Oğlum Dizisi’ İlk Bölümden Eleştiri Oklarının Hedefi oldu! Oğlum Dizisi Yayından Kaldırılmalı Mı?

‘Oğlum Dizisi’ İlk Bölümden Eleştiri Oklarının Hedefi oldu! Oğlum Dizisi Yayından Kaldırılmalı Mı?
Show Tv’nin yeni dizisi ‘Oğlum’ 9 Şubat çarşamba akşamı yayınlanan ilk bölümüyle ekrana gelmeye başladı. Daha ilk bölümden eleştiri yağmuruna tutulan dizi yayından kaldırılmalı mı?

Show Tv ekranlarında 9 Şubat Çarşamba akşamı yayınlanmaya başlayan Oğlum dizisi, Ay Yapım imzalı, proje tasarımını Ahmet Katıksız’ın yaptığı, yönetmen koltuğunda Gökçen Usta’nın oturduğu, senaryosunu Hürer Ebeoğlu ve Sevgi Yılmaz’ın kaleme aldığı aile ve dram türündeki Türk yapımı dizisinin ilk bölümünün yayınlanmasıyla birlikte izleyicilerin bir kısmından dizi ve oyuncular için eleştiriler geldi. Psikolog ve pedagoglarca uygun bulunmayan bir bölümle başladığı için eleştiriler alan dizinin kaldırılmasının uygun olacağı konuşuluyor. Oğlum dizisi yayından kaldırılmalı mı?

 

 İlk Bölümü Yayınlanan ‘Oğlum’ un Yayınlanması Uygun Görülmedi! Dizi Yayından Kaldırılmalı Mı? Sorusu Akıllara Geldi

 İlk bölümü ile ekranlara gelen Oğlum dizisinin oyuncu kadrosunda, Songül Öden (Zeynep), Nihal Yaşçın (Melike Özyürek), Canan Ergüder (Demet), Timur Acar (İlyas Özyürek), Serhat Teoman (Sedat), Feyyaz Duman (Tuğrul), Tuğçe Açıkgöz (Sedef), Kubilay Aka (Bulut), Metehan Parıltı (Efe) yer alıyor.

 

‘’Oğlum dizisinde Efe ailesi tarafından ihmal edilen ve ara ara da babası tarafından şiddet gören bir çocuk. Efe aynı zamanda okulda da akran baskısı ile karşı karşıya kalıyor ve bir kaç arkadaşı tarafından sürekli şiddete maruz kalıyor. Bunun sonucu olarak kendini dijital oyunlara veren Efe dijital ortamlarda da şiddet duygusunu bastırabilecek şiddet içerikli oyunlar oynuyor.


 

Efe bir gün masum bir çocuk olan Kaan ile karşılaşıyor ve sanki oyundaymış gibi Kaan’ı bir ormana götürüyor ve oyunda ki vurarak onu öldürüyor.

 

Efe poliste suçunu itiraf ediyor; katil benim diyor ama bir pedagog ona çocuklar masumdur ve hiç bir çocuk suçlu olamaz diyor. Sonuçta Efe katil ancak suçlu ailesi oluyor ve Efe yasal gereği hapse bile girmiyor. Bu  durumun diğer çocuklar üzerinde ki etkilerini düşünebiliyor musunuz? Öldür! Ya da şiddet uygula; korkma nasıl olsa suçlu sen değilsin; gerçek suçlu ailen. İşte bu diziyi izleyen bir çocuk çocuğun bilinçaltına işlenecek mesaj da bu.

 

Tabi ki çocuğunu ihmal eden aile de veya çocuğa şiddeti göremeyen okul idaresinde de suç var ancak bunların hiç biri canice bir çocuğu öldüren bir çocuğu masum ve yapmaz. Kanunlar gereği çocuk ceza almasa bile böyle bir durumun  örnek alınabileceği görülerek bu dizi yayınlanmamalıydı. Türkiye de ailesi tarafından ihmal edilen ve şiddet oyunu bağımlısı milyonlarca çocuk var.’’

 

Oğlum 2. Bölüm Fragmanı’da Dikkatleri Üzerine Çekti

 Sosyal medyada da diziyle ilgili birçok paylaşım yapıldı. İlk bölümün hemen ardından ise merak konusu olan 2. bölüm tanıtımı yayınlandı. İlyas’ın okul çıkışına geç kaldığı için Melike’ye sitem ettiği tanıtımda Melike, Kaan’ın okuluna saldırıyor.

Tuğrul ve Zeynep, Efe’nin bahsettiği kanıt olan kanlı gömleği bulurken Zeynep’in, ‘’Bildiğinizi söylerseniz çocuğunuz suçlu bulunacak, saklarsanız aklanacak. Siz olsanız ne yapardınız?’’ sorusu dikkat çekiyor. Zeynep’in oğlu için kaldığı bu ikilem tüm ebeveynlere de ‘’Sen olsan ne yapardın?’’ sorusunu düşündürüyor.

 

Oğlum Dizisine Pedagoglardan  Eleştiri Geldi

Oğlum dizisine çocuklara çok yanlış bir mesaj verildi. Eğer okulda şiddet görüyorsan; annen baban seninle ilgisizse sen de kendinden güçsüz çocukları döver hatta öldürebilirsin; zira bu senin suçun değil bu ailenin suçu. Birçok çocuk Oğlum dizisinin ilk bölümünde bu mesajı aldı. Aslında senarist ailelere mesaj verip; kendine çeki düzen verin demek isterken çocuklara verdiği yanlış mesajları hiç görememiş.

Dizinin Oyuncularına da Eleştiriler Geldi

 Show TV de ilk bölümüyle ekranlara gelen Oğlum dizisi Aile sorunları sebebiyle mutluluğu bir türlü bulamayan Bulut ve Sedef'in arasında yaşanan gerilim ve aile içi şiddetten bahsedilen dizinin başrol oyuncusu sosyal medyada eleştiri oklarının hedefindeydi.

Dizinin ilk bölümünün ardından sosyal medyada açılan Hashtag de Ana karakterlerden Melike rolünü canlandıran Nihal Yalçın Twitter kullanıcılarının hedefindeydi. Başarılı projelere imza atan Ay Yapım imzalı dizinin ilerleyen bölümlerin neler olacağı ise merak konusu oldu. Eleştirelere karşılık vermeyen Nihal Yalçın ise sessizliğini koruyor. Nihal Yalçın, geçtiğimiz günlerde Altın Portakal Film Festivalinde Tamer Karadağlı ile bir gerginlik yaşamıştı.

Selehattin Demirtaş’ı savunduğu ifade eden bir twitter kullanıcısı ‘’Sen olduğun için izlemeyeceğim. Demirtaş güzellemenle sanatçıdan çok provakatif kişiliğini unutmayacağım’’ dedi. 

 

‘’İlk Bölümü Biraz Sıkıcı Buldum’’

Güçlü bir dram hikayesini izleyicilerle buluşturan Oğlum dizisi ilk bölümüyle ortalama reytingler aldı. Gelecek haftalarda yükseliş sergilemesi bekleyen diziye Tv eleştirmeni Sina Koloğlu dikkat çeken bir eleştiride bulundu.

İnstagram hesabında diziyi inceleme altına alan Sina Koloğlu, Oğlum dizisinin  İngiltere’yi ayağa kaldıran James Bulger cinayetinin benzeri bir hikaye olduğunu ifade ederek ilk bölümü biraz sıkıcı bulduğunu söyledi.

Sina Koloğlu Oğlum dizisinin ilk bölümüyle ilgili şu ifadeleri kullandı; ‘’Ağır hastalığı atlatan Canan Ergüder’in setlere dönmesi sevindirici. Konusu, bıçak sırtı ve de ilginç ama çok uzun ve abartılı sahneleri ile sıkıcı bir ilk bölüm oldu.

Songül Öden, Nihal Yalçın, Canan Ergüder, Timur Acar, Serhat Teoman, Nazan Kesal ve daha fazlası ile önemli bir kadro. Bu ekibi tutun ve başka bir dizi projesi için çalışmalara başlayın.’’

Oğlum dizisi ilk bölümde ne yazık ki istediği reytingleri alamadı.  Ay Yapım’ın yeni dizisi Oğlum ilk bölümünde sadece 4.23 reyting alabildi ve Kuruluş Osman, Sadakatsiz ve Survivor All Star gibi yapımların gerisinde kaldı.

Farklı senaryosu ile tanıtımda çokça dikkat çeken yapım en çok reyting almayı beklediği ilk bölümde hayal kırıklığı yarattı. Oğlum dizisi 2. bölümde kesin olarak reytinglerini arttıracaktır; ancak bu yükselişini devam ettirip ettiremeyeceği merak konusu.

11-02-2022
Yazar Hakkında
Belma Arslan

Belma Arslan

1985 yılında Adapazarı'nda doğdu. 2008 Yılında Sakarya Üniversitesi Turizm ve Seyahat İşletmeciliğinden, 2011 yılında da Anadolu Üniversi .. devamı.. mail
Yorumlar