Tarihte Sultan Alparslan kimdir? Nasıl öldü?

Tarihte Sultan Alparslan kimdir? Nasıl öldü?
Alparslan: Büyük Selçuklu dizisiyle birlikte hakkından çokça söz edilmeye başlanan Sultan Alparslan tarihte kimdir? Nasıl öldü?

Alparslan: Büyük Selçuklu dizisiyle birlikte Büyük Selçuklu hükümdarı Alp Arslan'ın hayatı fazlasıyla merak edilmeye başlandı. Tarihte Sultan Alp Arslan nasıl biriydi? Sultan Alp Arslan kimdir ve nasıl öldü?

Tarihte Sultan Alp Arslan kimdir?

20 Ocak 1029 tarihinde Muhammed bin Davud Çağrı adıyla doğan Alp Arslan, henüz Büyük Selçuklu İmparatorluğu kurulmadan önceki zor dönemde dünyaya gelmiştir. Babası Çağrı Bey, Anadolu'ya ilk akın yapan komutanlardan biri olma özelliği taşırken ayrıca Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun kurucuları arasında yer almaktadır. İlk Selçuklu hükümdarı Tuğrul Bey'in en büyük destekçilerinden biri olan Çağrı Bey devlet yönetiminde etkin rol oynamış ve uzun yıllar Horasan Valiliği yapmıştır. Alp Arslan, babasının ölümünün ardından valilik görevini üstlenmiştir. Çocukluk çağından itibaren at binmekte ve okçulukta kendisini geliştirir. Gençlik yıllarında kendi birliğiyle katıldığı ve Selçuklu İmparatorluğu'nun Gazne Devleti'ni yenilgiye uğrattığı Dadandakan Savaşı'nda başarı elde etti.

Tuğrul Bey'in ölümünün ardından, erkek çocuğunun olmaması nedeniyle taht kavgaları başlar. Tuğrul Bey, ölümü öncesinde Çağrı Bey'in oğlu Süleyman'ı tahtın varisi olarak seçer. Amid ül-Mülk de karara uyarak Süleyman'ı tahta çıkarır ancak Alp Arslan buna karşı çıkarak tahtta hak iddia eder. Tahtta hak iddia eden Kutalmış, devletin başkenti olan Rey'i kuşatma altına alır. Amid ül-Mülk, Alp Arslan'dan yardım ister. Kutalmış ve Alp Arslan'ın giriştiği savaşı Alp Arslan kazanmış ve Kutalmış hayatını kaybetmiştir. Daha sonra Alp Arslan, Rey şehrinde Büyük Selçuklu tahtına çıkarak 2. Selçuklu Sultanı ünvanını elde etmiştir.

1068 yılında Alp Arslan'ın emriyle Büyük Selçuklu İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu'na savaş açar. Alp Arslan, kazandığı savaşlarla Orta Doğu'ya kadar dönerken Bizanslılar, Türkler'i püskürtmek için Malazgirt'e kadar gelir. 1071 yılında Malazgirt Meydan Muharabesi'nde Büyük Selçuklu İmparatorluğu, Bizanslılar'ı mağlup etmiş ve Türkler kalıcı olarak Anadolu'ya yerleşmiştir. Alp Arslan savaşın ardından Bizans İmparatoru Roman Diyojen'in canını bağışlamış ve yıllık vergiye bağlayarak esir tutmuştur. Fidyesinin ödenmesinin ardından serbest bırakılmıştır.

Alp Arslan nasıl öldü?

1072 yılında Karahanlılar'a karşı 200.000 kişiyle çıktığı Türkistan seferinde Berzem Kalesi'ni kuşatmış ve teslim almıştır. Huzuruna çıkan kale kumandanı Yusuf Hârizmi çizmesine sakladığı hançerle Alp Arslan'ı ağır bir şekilde yaralar. Alp Arslan, aradan geçen 4 günün ardından 24 Kasım 1072 tarihinde Merv şehrinde vefat eder.

11-12-2021
Yazar Hakkında
Yavuzcan Aksoy

Yavuzcan Aksoy

2013 yılından bu yana çeşitli internet sitelerinde editörlük yapıyor. 2019 yılında Canlı TV için haber makalesi kaleme almaya başladı. Pe .. devamı.. mail
Yorumlar
Etiketler