Ak Kız Destanı Gerçek mi? Tarihte Neler Oldu?

Ak Kız Destanı Gerçek mi? Tarihte Neler Oldu?
Atv ekranlarında seyirciyle buluşmaya başlayan Destan Dizisinde hikayesi anlatılan Ak Kız tarihte var mıdır? Ak Kız Destanı ne zaman yaşanmıştır? İşte cevabı!

Son yıllarda özellikle başta TRT olmak üzere bazı kanallarda tarihi diziler yayınlanıyor. Reytinglerde oldukça iyi noktalarda olan bu diziler çoğunlukla tarihi gerçeklerden yola çıkılarak hazırlanıyor. Elbette ki hikayeler olduğu gibi yayınlanmıyor. Bunun yerime dramaturjiye uygun olarak hikayeleştiriliyor. TRT 1, Atv şu sıralar bu tür yapımlarla seyircinin karşısına çıkıyor. Son olarak Atv ekranlarında seyirciyle buluşmaya başlayan ve başrolünde Ebru Şahin’in yer aldığı Destan’da bu tür dizilerden biri. Dizide Ak Kız adında bir Türk kızının hikayesi ele alınıyor. Güçlü, savaşçı ve idealist bir karakter olan Ak Kız’ın hikayesi seyirci tarafından çok sevildi ve dizideki karakter olan Ak Kız ve Ak Kız Destanı hakkında internet üzerinden araştırmalar başladı. Peki dizide ele alınan Ak Kız Destan’ı gerçek mi? Tarihte böyle bir karakter yaşamış mı? İşte bu soruların cevabı!

Ak Kız Destan’ı Var mı?

Atv ekranlarında yayına başlayan Ak Kız Destanı’nda Orta Asya bozkırlarında yaşayan cesur, savaşçı bir dağ kızı olan Ak Kız’ın hikayesi ele alınmaktadır. Hikayede Ak Kız yetimdir ve Gök Tegini Batuga ile aşk yaşamaktadır. Peki, tarihte böyle bir karakter ve destan var mıdır? Öncelikle tarihte böyle bir karakterin olup olmadığı net olarak bilinmemektedir. Ancak Ak Kız adında olmasa bile Orta Asya Bozkırlarında Ak Kız gibi yaşamış pek çok Türk kadını bulunmaktadır. Bunlar da aynı Ak Kız gibi yeri gelmiş kılıç sallamış, yeri gelmiş evinin kadını olmuştur. Ak Kız Destanı’yla ilgili tarihi belgelerde bir kayıt bulunmamaktadır. Ak Kız Orta Asya bozkırlarında yaşayan Türk Kadınlarından herhangi birinin hikayesidir. Çünkü hemen hepsi bu şekilde yaşamaktadır.

Tarihte Türk Kadınları!

 Öncelikle Türk Tarihinde kadının yeri oldukça önemlidir. İslamiyet’ten önce Türklerde kadın, boy ve obalarda oldukça söz sahibidir. Başka yerlere kıyasla kadınlar Türklerde söz hakkı olan ve karar merciinde bulunan kişilerdir. Aynı zamanda kadın ekonomiye katkıda bulunurken yeri geldiğinde de yönetimde yer almış, yeri geldiğinde de savaş meydanlarında kılıç sallamıştır. Kadınlar Orta Asya bozkırlarında zor şartlara karşı erkeklerle birlikte her görevde yer almışlardır. Asli görevleri oba, ve yaşadıkları yerleri idare etmektir ancak zaman zamanda savaş alanlarında boy göstermişlerdir.

 

11-12-2021
Yazar Hakkında
Yasemin Nisa

Yasemin Nisa

1983 yılında İstanbul'da doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini İstanbul'da tamamladı. 2010 yılında Anadolu universitesi iktisadi ve ida .. devamı.. mail
Yorumlar