Usta Oyuncu Yıldız Kenter’den sevenlerini üzen haber!

Usta Oyuncu Yıldız Kenter’den sevenlerini üzen haber!
Usta Oyuncu Yıldız Kenter’den gelen haber sevenlerini üzdü. Kenter'in sağlık durumuyla ilgili bu gelişme herkesi hüzne boğdu...

Usta tiyatro sanatçısı Yıldız Kenter'le ilgili son gelişme sinema ve tiyatro dünyasında büyük üzüntü oluşturdu. Kenter bu sabah hastaneye kaldırıldı. İstanbul’da Amerikan Hastanesi'ne kaldırılan Kenter'in yoğun bakıma alındığı bildirildi. Usta oyuncu Yıldız Kenter'in akciğerlerinden kaynaklı bir rahatsızlık nedeniyle fenalaştığı ve hastaneye getirildiği öğrenildi. 91 yaşındaki tiyatronun çınarlarından biri olan Kenter'le ilgili bu haber televizyon, tiyatro ve sinema dünyasında büyük üzüntüye sebep olurken her kesimden sanatseveri de hüzünlendirdi. Yıllarını tiyatroya veren Yıldız Kenter yüzlerce oyuncu yetiştirirken, kendisi de çok güçlü bir oyunculuk yeteneği ve performansına sahipti. Uzun yıllardır sağlık problemleri bulunan Kenter'le ilgili son gelişmede durumunun kritik olduğu bilgisi verildi.

Yıldız Kenter Kimdir?

Tiyatro dünyasının duayen ismi Yıldız Kenter Türkiye'de tiyatro sanatının öncü isimlerinden biriydi. İstanbul'da 11 Ekim 1928'de dünyaya gelen Kenter'in annesi Olga Cynthia çocuklarına masalsı bir dünya hazırlamıştı. Kendisi gibi duayen tiyatrocu Müşfik Kenter ise en küçük kardeşiydi. Ankara İltekin İlkokulu'nda öğretim hayatnına başlayan Yıldız Kenter,  Ankara Devlet Konservatuvarı Yüksek Bölümünü başarıyla bitirdi. Ankara Devlet Tiyatrosu’nda 11 yıl çalışan Kenter, Rockefeller bursu kazanarak American Theatre Winng, Neighbourhood Play House ve Actor’s Studio’da oyunculuk ve oyunculuk öğretiminde yeni teknikler üzerine çalışmaya başladı. Yıldız Kenter, Ankara Devlet Konservatuvarı'na öğretim görevlisi olarak atandı. 1959'da Devlet Tiyatrosu'ndan ayrılan Kenter, usta tiyatro sanatçısı Muhsin Ertuğrul ile bir süre çalıştı. Kenter daha sonra Kardeşi Müşfik Kenter ve eşi Şükran Güngör ile Kent Oyuncuları topluluğunu kurdu. Kenter daha sonra devamlı olarak  Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de “Değişen Eğitim Metotları” ve “Oyunculuk Metotları” üzerine çalışmalar yaptı.

Çeşitli ülkelerde oyunlar sergiledi

Kenter, İstanbul Belediye Konservatuvarı ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nde bölüm başkanlığı yaptı. 1962’de tiyatroya hizmetlerinden ötürü “Yılın Kadını” seçilen Kenter, 1968’de, İstanbul’da, Kenter Tiyatrosu'nun binasının inşaatını tamamladı. Sinema oyuncusu olarak üç kez Altın Portakal ödülüne layık görüldü. Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Almanya, Hollanda, Danimarka, Kanada, Yugoslavya ve Kıbrıs’ta İngilizce ve Türkçe oyunlar sergiledi.

2010 yılında Sadri Alışık En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldı

Kent Oyuncuları’nın kuruluşunun 45. yılında yeniden Ben Anadolu'yu seyirciyle buluşturan Yıldız Kenter, oyunculuk kadar önemsediği oyuncu yetiştirme görevini Koç Üniversitesi’nde verdiği derslerle sürdürdü. 2008–2009 sezonunda başrollerini Defne Halman ve Engin Hepileri'nin paylaştığı Victoria (Zafer)’i sahneye koyarak 60. sanat yılını kutladı. 2009-2010 sezonunda Eugene Stickland’ın Kraliçe Lear adlı oyununu yönetti ve baş rolünü oynadı. Bu oyunla 2010 yılı Sadri Alışık En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldı. Hayatı boyunca birçok başarıya imza atan Yıldız Kenter çok sayıda ödülün de sahibi oldu.

16-11-2019
Yazar Hakkında
Metin Caba

Metin Caba

Belgesel, dizi, sinema, televizyon programlarında çeşitli görevler alan Metin Caba, uzun süredir medya sektöründe yer çalışmalar yapıyor. C .. devamı.. mail
Yorumlar