Yıldız Kenter hayatını kaybetti. Yıldız Kenter kimdir?

Yıldız Kenter hayatını kaybetti. Yıldız Kenter kimdir?
Türk tiyatrosu ve sinemasının önemli isimlerinden Yıldız Kenter hayatını kaybetti. Yıldız Kenter kimdir? Yıldız Kenter'in hayatından satır başları.

Türk tiyatrosu çok önemli bir isme daha veda etti. Uzun yıllar boyu pek çok önemli tiyatro oyununda sahne alan ve pek çok isme tiyatro hocalığı yapan Yıldız Kenter hayatını kaybetti. 91 yaşındaki Yıldız Kenter, dün akciğer rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. Aramızdan ayrılan Yıldız Kenter'in hayatından satır başlarını sizlerle baş başa bırakalım. Yıldız Kenter kimdir?

Yıldız Kenter kimdir?

11 Ekim 1928 tarihinde Ayşe Yıldız adıyla diplomat Ahmet Naci Kenter ve İngiliz asıllı Nadide Kenter'in iki çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. Kendisi gibi tiyatrocu olan Müşfik Kenter'in ablasıdır.

Ankara Devlet Konservatuarı Yüksek Bölümünü'nden sınıf atlayarak mezun oldu. On bir yıl boyunca Ankara Devlet Tiyatrosu'nda çalıştıktan sonra "Rockfeller" bursu kazanarak ABD'ye gitti. American Theatre Wing, Neighbourhood Play House ve Actor’s Studio'da oyunculuk eğitimi aldı ve bunun yanı sıra oyunculuk öğretiminde yeni teknikler üzerine çalışmalar gerçekleştirdi. Ankara Devlet Konservatuvarı'nda hocalık yapmaya başladı. 

Kardeşi Müşfik Kenter ile birlikte Devlet Tiyatrosu'nda ayrıldı. 1 yıl efsane sanatçı Muhsin Ertuğrul ile çalışma fırsatı yakaladı. Özel bir tiyatro topluluğu olan ve hala varlığını koruyan Kent Oyuncuları'nın temellerini attı. Burada pek çok önemli sanatçılarla birlikte faaliyet gösterdi. Bu isimlerden bazıları Genco Erkal, Şükran Güngör, Sadri Alışık idi. Fransız oyun yazarı Jean Anouilh'in yazdığı "Antigone" adlı oyun, sahneledikleri ilk oyun oldu. 

1949 yılından 2007 yılına kadar onlarca tiyatro oyununda yer aldı. Shakespeare, Çehov, Brecht, Inoesco, Pinter, Albee, Tennessee Williams, Alan Ayckbourn, Arthur Miller, Brian Freil, Neil Simon, Athol Fugard, Sergey Kokovkin gibi dünyadaki önemli isimlerin yanı sıra Türkiye'nin önde gelen yazlarından Melih Cevdet Anday, Necati Cumalı, Güner Sümer, Adalet Ağaoğlu, Zeki Özturanlı, Güngör Dilmen, Muzaffer İzgü gibi isimlerin oyunlarını tiyatro sahnesine taşıdı.

Geride bıraktığı yıllarda yaptıkları nedeniyle pek çok kez onore edildi. 1981 yılında Devlet Sanatçısı ünvanı kazandı. 1984 yılında, İtalyan Kültür Birliği'nin verdiği "Adalaide Ristori" ödülü kendisine takdim edildi.

1989 yılında, 1988 yapımı "Hanım" filminde canlandırdığı "Olcay" karakteriyle Korsika - Bastia Film Festivali'nde "En İyi Kadın Oyuncu" ödülüne layık görüldü.  

1991 yılında, International Lions Club tarafından tiyatroya verdiği hizmetler nedeniyle "Melvin Jones" ödülünü aldı. Ulvi Uraz Tiyatro Ödülleri'nde iki kez "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü kazanırken, Avni Dilligil Ödülleri'nde de üç kez "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü kazandı.

1994 yılında, "Konken Partisi" adlı oyunundaki Fonsla rolüyle "Olağanüstü Yorum" ödülünü kazandı. Finlandiya Dünya Kadın Kuruluşu'nun açıkladığı yüzyılın en başarılı yüz kadını arasında gösterildi. 1995 yılında, Kültür Bakanlığı tarafından "Onur" ödülüne layık görüldü. Ayrıca "Mevlana Kardeşlik ve Barış" ödülüne layık görüldü. 

1997 yılında, Uluslararası İstanbul Festivali'nde "Onur" ödülüne layık görüldü. 1998 Cumhurbaşkanlığı Büyük Kültür ve Sanat Ödülü, “Martı” adlı oyunda Madam Arcadina rolüyle 1999, Afife Tiyatro Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu ödülü .

2007 yılında, UNICEF İyi Niyet Elçisi oldu.

17-11-2019
Yazar Hakkında
Yavuzcan Aksoy

Yavuzcan Aksoy

2013 yılından bu yana çeşitli internet sitelerinde editörlük yapıyor. 2019 yılında Canlı TV için haber makalesi kaleme almaya başladı. Pe .. devamı.. mail
Yorumlar
Etiketler