Atatürk’ün Tek Kazanamadığı Savaş! Atatük’ün Bulgar Aşkı Film Oluyor! Dimitrina Kovaçev Kimdir?

Atatürk’ün Tek Kazanamadığı Savaş! Atatük’ün Bulgar Aşkı Film Oluyor! Dimitrina Kovaçev Kimdir?
Mustafa Kemal Atatürk’ün Bulgar kızı Dimitrina Kovaçev’e olan imkansız Aşkı ‘Dimitrina’ film oluyor. Atatürk’ün ‘’Gençliğimi bıraktım Sofya’da’’ dediği, Dimitrina Kovaçev kimdir?

Bir ulusun kaderini baştan yazan, girdiği bütün savaşları zaferle taçlandıran Türk tarihinde çok büyük öneme sahip Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatının bir bölümünde yaşadığı, Bulgar kızı Dimitrina Kovaçev ile ilgili hikayesi sinema perdesine aktarılıyor. 30’lu yaşlarında genç bir subayken yaşadığı fakat evlilikle sonuçlanamayan hikayesi şimdiden merakla bekleniyor. Ulu Önder’e yakışır bir şekilde bunun sorumluluğunuda taşıyarak sinemaya aktarılacağı söylenen filmle ilgili bilgiler haberimizde… Pek bilinmeyen, ancak bu film ile öğrendiğimiz Bulgar Kızı Dimitra kovaçev kimdir? İşte bütün detaylar…

 

 Bulgar Kızı ile Olan Hikayesi Film oluyor: ‘Dimitrina’ 27 Ekim 2023’te

Atatürk’ün hayatında birçok savaş ve birçok zafer bulunuyor. Fakat hayatının bir bölümünde da yaşanan ve kendisinde silinmeyen izler bırakan Bulgar kızı Dimitrina’yla yaşadığı hüzün dolu aşk hikâyesi var. Bu hikaye ise film oluyor. Film, ‘Dilberay’ın ortak yapımcılarından Fikri Harika Prodüksiyon imzasıyla çekilecek. Önümüzdeki yıl Ekim ayında vizyona girecek film yine kendi adı ‘Dimitrina’ ile çıkış yapacak. Şuan filmin oyuncu kadrosu ise henüz belli değil.

Daha önce Mustafa Kemal ile Bulgar generalin kızı Dimitrina Kovacheva arasındaki ilişkinin konu edildiği bir belgesel çekilmişti.

Mustafa Kemal Atatürk, henüz otuzlu yaşlarının başında genç bir subayken 1913 yılınada Sofya Askeri Ataşeliği’ne atanır. Bu görev fikri gelişimine katkıda bulunmasının yanında, siyasi olarak da kendini göstermesi için büyük bir fırsat olur.

Mustafa Kemal’in Sofya’da en önemli istihbarat toplama yöntemlerinden biri sosyal etkinliklerdi. Burada iken yazdığı ve 1918’de yayımlanan ilk kitabı Zabit ve Kumandan ile Hasbihal sayesinde General Stilyan Kovaçev’in kızı Dimitrina ile tanışır birbirlerine âşık olurlar ve Atatürk hiç vakit kaybetmeden evlenme teklif eder. Bu teklif güzeller güzeli Dimitrina tarafından büyük bir mutlulukla kabul edilse de, büyük aşk ne yazık ki evlilikle sonuçlanmaz; kader onları yan yana getirmez.

Yıllar sonra Atatürk’ün; ‘’Bir kız sevdim ataşeyken, vermediler. Gençliğimi bıraktım Sofya’da’’ diye anlattığı bu kazanamadığı tek savaşın; yarım kalan hüsran dolu hikâyesini anlatacak ‘Dimitrina’ beyazperdeye taşınıyor, 27 Ekim 2023’te film sinemaseverlerle buluşacak.


Özgür Tari

Fikri Harika Prodüksiyon kurucusu Özgür Tari; ‘’İlk filmimiz ‘Dilberay’ ile çıtayı en yükseğe koyduk. İzleyiciler de sahip çıktı ve ilk günden beri hep zirvede. Sinema sektöründe kalıcı işler yapmak hedefindeyiz. Bu hedefimize ulaşmak ve izleyicileri hep görmek istedikleri Atatürk filmi ile buluşturmak için çalışmalara başladık. Çok büyük bir sorumluluk olduğunu biliyoruz. Atamıza yakışır bir film ortaya çıkartacağız’’ dedi.

 

Atatürk’ün Kazanamadığı Tek Savaş! Dimitrina Kovaçev Kimdir?

Dimitrina Kovaçeva, Bulgaristan’ın ünlü komutanlarından General Stilyan Kovaçev ile Ana Kovaçeva’nın kızıdır ve iyi düzeyde piyano çalıp, herkesi büyüleyen güzelliği ile bilinir.

Sık sık balolara ve hayırseverlerin düzenlediği gecelere katılan genç kadın ile Mustafa Kemal’in tanışması da bu vesile ile olur. Ortak arkadaşları Dima Açkov’un aracılığıyla katıldıkları gecede orkestra vals çalmaya başlayınca genç subay, Miti’yi dansa kaldırır.

Bu danstan sonra ikili arasındaki ilişki ilerleme gösterir. Mustafa Kemal, Kovaçev ailesi ile yakınlaşır, evlerine gitmeye başlar. Aile dostları arasında bir bağ kurulur.

Hatta aynı dönemde Sofya’da büyükelçi olarak görev yapan Fethi Bey de eski başbakan Petrov’un kızına aşık olur. İki Türk, paşalardan kızlarını isterler.


Dimitrina ve Babası General Stilyan

Ancak bu istekleri hüsranla sonuçlanır. Çünkü Fethi Bey ile Mustafa Kemal, Bolayır’da Bulgar generallere karşı savaşmış iki subaydı. Bu durumu kabul edemeyeceklerini ve açıklayamayacaklarını söyleyerek reddettiler.


Yıllar sonra Mustafa Kemal, Fethi Okyar ve eşleri.

Ancak ayrılıkları, aşklarına engel olamadı. Bulgar yazar Paruşev’in yazdıklarına göre Mustafa Kemal, Çanakkale’ye atandığını öğrenince birkaç günlüğüne Sofya’ya giderek Miti ile vedalaştı.

Bunun üzerine Mustafa Kemal ve Dimitrina çifti gizli gizli buluşmaya başladı.

1915 yılında güzel Dimitrina’yı babasından ikinci kez isteyen Mustafa Kemal, belgesele göre ikinci kez reddedildi.
 

Kızının Mustafa Kemal ile hala görüşmesinden rahatsız olan General Kovaçev de Dimitrina’yı bir an önce Bulgar bir mühendis ile evlendirdi.

Miti’nin kardeşi olan Todor Kovaçev’in anlattıklarına göre de Miti, ölmeden bir gün önce ablasına ‘’Dün gece rüyamda Kemal’i gördüm’’ dedi.

2020 yılında bir gazeteci tarafından bulunan Dimitrina Kovaçev mezarı Bulgaristan’da yer alıyor. Bulgar kızının mezarı merkez mezarlığı 26. parsel, 27 sırada bulunuyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Fransızcadan çevirdiği ve devamındaki Dimitrina ile kavuşamadığı aşkına atıf yaptığı güzeller güzeli şiiri Fikret Kızılok’un sesinden dinleyelim.
 

22-02-2022
Yazar Hakkında
Belma Arslan

Belma Arslan

1985 yılında Adapazarı'nda doğdu. 2008 Yılında Sakarya Üniversitesi Turizm ve Seyahat İşletmeciliğinden, 2011 yılında da Anadolu Üniversi .. devamı.. mail
Yorumlar