Diriliş Ertuğrul Dünyada tartışılmaya devam ediyor

Diriliş Ertuğrul Dünyada tartışılmaya devam ediyor
Geçtiğimiz yıl 150. bölümle final yapan dizi Diriliş Ertuğrul, 60’dan fazla ülkede büyük bir hayranlıkla izlenirken Arap kökenli bazı ülkelerde ideolojik nedenlerle yasaklanıyor.

Geçtiğimiz yıl 150. bölümle final yapan dizi Diriliş Ertuğrul Dünyada tartışılmaya devam ediyor. 60’dan fazla ülkede büyük bir hayranlıkla izlenen Diriliş Ertuğrul bazı ülkelerde ise yasaklanmak isteniyor. Özellikle Arap ülkelerinde izlenen dizi bazı ülkeleri ikiye bölmüş durumda. Hayranları Diriliş Ertuğrul ile ilgili tartışmaları merak ediyor. Şimdi detaylar

Diriliş Ertuğrul Dünyada tartışılmaya devam ediyor

Suudi Arabistan, Mısır, Kuveyt, Cezayir, Fas ve Katar dâhil birçok Arap ülkesinin yanı sıra 60’dan fazla ülkede ilgiyle izlenen Diriliş Ertuğrul bazı ülkelerde yönetim ile izleyiciyi karşı karşıya getiriyor. TRT1'nin bir döneme damga vuran dizisi Diriliş Ertuğrul çoğu ülkede hayranlıkla izlenirken bazı ülkelerde yasaklanmaya çalışılıyor. Son olarak Mısır’da Din İşleri Bakanlığınca hakkında fetva verilen dizi şimdi de dost ülke Pakistan’ı ikiye bölmüş durumda. Pakistan'da popülerliği her geçen gün artan Diriliş Ertuğrul, Başbakan İmran Han'ın talebi üzerine devlet televizyonu PTV'de yayınlanmaya başladı. Ancak Federal Bilim ve Teknoloji Bakanı Favad Çaudri Başbakan Han'ın kararını eleştirdi ve "PTV'nin başka ülkelerin eserlerini böylesine gururla yayınlamasına şaşırıyorum" dedi.

Pakistan Dizi sektörüne zarar verebilir

Pakistan Bilim ve Teknoloji Bakanı Çaudri, yabancı dizileri yayınlamanın Pakistan dizi sektörüne zarar vereceğini söyleyerek yönetimi şu sözlerle uyardı. "Pakistan prodüksiyonlarına odaklanmalısınız. Yabancı yapımları ithal etmek ucuzdur ama kendi programlarımıza zarar verir."

İşte ne olduysa Bakan Çaudri’nin bu mesajından sonra oldu. Ülkede önde gelen isimlerin yanısıra ünlü oyuncular Osman Halit But, Bilal Eşref ve Mehviş Hayat diziyi överek Bakan Çaudri’ye karşı çıkan kampanyalar yapmaya başladı. Ünlü oyuncular Diriliş Ertuğrul dizisinin İslam’ı yücelttiğini söyleyerek Pakistan'ın da benzer yapımlar üretmesi gerektiğini ifade ettiler. Oyunculara destek veren Başbakan Han, Hoolywod ve Bollywood gibi "yabancı kültürleri" yayan yapımlar yerine Pakistan kültürünü temsil eden, "İslami değerlere sahip" Türk yapımlarının yayınlanmasını tercih edeceklerini vurguladı.  Han'a göre ABD ve Hint yapımları ülkenin aile yapısına zarar veriyor, uyuşturucu ve cinsel suçları övüyor. Ayrıca Pakistanlı siyasetçi Faysal Cavit Han, Başbakan'ın Yunus Emre: Aşkın Yolculuğu dizisiyle de ilgilendiğini açıkladı. Başta Engin Altan olmak üzere dizi oyuncuların Instagram hesapları çok sayıda Pakistanlı tarafından takip ediliyor

Osmanlı’yı geri getirmek istiyor!

Dünyada 60’!dan fazla ülke diziyi ithal ederken siyasi ilişkilerinin kötü olduğu Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri diziyi yasakladı. Hatta Mısır Fetva Kurumu (Darul İfta) "Osmanlı İmparatorluğunu geri getirme hayaline hizmet ettiği" gerekçesiyle dizisinin izlenmesine cevaz vermedi. Kurumun resmi internet sitesinde yer alan fetvada, Türkiye’nin bu diziler yoluyla Arap ülkelerinde "nüfuz" oluşturma amacında olduğu ileri sürüldü. Türkiye menşeli bazı dizilerin "kötü niyetli ve çarpık" olduğunu öne süren Mısır Fetva Kurumu, bu dizilerin İslam hukukundaki hükümleri "şiddet ve cinayet" şeklinde lanse ettiğini kaydetti.

Mısırlı kullanıcılar büyük tepki gösterdi

Dizinin en çok izlendiği ülkelerden biri olan Mısır’da halk ise karar tepki gösterdi. Fetva kurumuna tepki gösteren sosyal medya kullanıcıları "Darul İfta’ya göre Mısır haricindeki dizi ve filmler terörist, tekfirci ve harici" ifadelerini kullanarak diziyi izleyeceklerini belirttiler.

02-06-2020
Yazar Hakkında
Osman Nuri Bahadır

Osman Nuri Bahadır

Tokat- Zile’de doğdu. 1994 yılında Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Öğretmenliğinden mezun oldu. Türkiye'nin her bölgesinde 25 .. devamı.. mail
Yorumlar