Kınık Obası Nerededir? Kınık Obası Hangi Devletleri Kurmuştur?

Kınık Obası Nerededir? Kınık Obası Hangi Devletleri Kurmuştur?
TRT 1'de son iki sezona damgasını vuran Uyanış Büyük Selçuklu ve Alparslan Büyük Selçuklu dizilerinde adı anılan Kınık Obası nerededir ve Kınık Boyu hangi devleti kurmuştur?

Televizyon izleyicileri için son iki sezondur Uyanış Büyük Selçuklu ve Alparslan Büyük Selçuklu adıyla yayınlanan dizlerde adı geçen, tarih bilen ve meraklılar için ise hep var olan Kınık Obası ya da Kınık Boyu ile ilgili bilinenler neler? Kınık Boyu Türklerin hangi koluna mensup? Bu boy tarihte hangi devletleri kurdu ve hangi isimlerle anıldı? Bütün bu soruların cevabını bu makalede bulacaksınız. Öncelikle Kınık Obası ya da Boyu Oğuzlar’ın 24 boyundan biridir ve Üç Oklar koluna mensupturlar. Tarihte büyük devletler kuran ve tarihe yön veren bir boydur. Özellikle kuruluşunda büyük roller ve görevler üstlendiği ve birinci derecede yöneticiliğini yaptıkları, sultan oldukları Büyük Selçuklu Devleti tarihe yön vermiş ve Anadolu’nun bir Türk Yurdu olmasında büyük katkılar sağlamıştır. Kaşgarlı Mahmud, Oğuz boyları listesinde ilk sırada yer verdiği Kınık Boyu’nun, çağının sultanlarının boyu olduğunu belirtmiştir.

Kınık Obası Nerededir?

Tarihe yön veren Oğuzlar’ın Kınık Boyu kurduğu devletlerle tarihin akışını değiştirmiştir. Sultanlar yetiştiren Kınık Boyunun mensupları Selçuklu Devleti’nin ardından bugünkü Suriye, Irak ve Anadolu topraklarına dağılmışlardır. Moğol istilasından sonra yeniden bağımsızlıklarını kazanabilmek için sık sık bağlı oldukları Memluklüler’e karşı ayaklanan Kınık Boyu daha sonra Osmanlı Devleti zamanında kendi adlarıyla kurulan yerlere yerleşmişledir. Buralar Anadolu’nun değişik yerlerinde bulunmaktadır. Kınık Boyu mensuplarının yaşadıkları yerler aynı zamanda bir kale ya da kasabadırlar. Osmanlı tahrir defterinde Kınıklar’a ait seksen bir yer adı tespit edilmiştir. Bu da Anadolu’nun Türkleşmesinde Kınık Boyunun ne kadar etkili olduğunu göstermektedir. Kınık Boyu mensupları Anadolu’da, Ankara ve Kütahya’da 9 köy, Sivas’ta 8 köy, Bursa ve Konya’da 6 köy, Çankırı ve Afyon Karahisar’da 5 köy, Malatya ve Kastamonu’da ise 4’er köyü bulunmaktadır. Ayrıca kuvvetli bir kol ise Suriye’de kalmıştır.

Kınık Boyu Hangi Devleti Kurmuştur?

Son iki sezondur TRT 1 ekranlarında yayınlanan Uyanış Büyük Selçuklu ve Alparslan Büyük Selçuklu dizilerinde yoğun bir şekilde ele alınan ve hikayeleri işlenen Kınık Boyu, Oğuzlar’ın Üç Oklar koluna mensup bir boydur. Kınık Boyu tarihte Büyük Selçuklu Devleti’nin kuruluşunda asli unsur olmuş ve bu devleti yönetmişlerdir. Ayrıca Büyük Selçuklu Devleti’nden ayrılan Anadolu Selçuklu Devleti de Kınık Boyu tarafından kurulmuştur. Ayrıca aynı boyun mensupları Suriye, Horasan, Kirman ve Irak melikliklerini de kurmuşlardır.

11-12-2021
Yazar Hakkında
Emir Mete

Emir Mete

1984 yılında Sivas’ın uzak bir köyünde her türlü moderniteden ve karmaşadan uzak bir şekilde dünyaya geldi. Çocukluğunu doya doya olmasa .. devamı.. mail
Yorumlar