Reyting nedir, nasıl ölçülür?

Reyting nedir, nasıl ölçülür?
Reyting’i biliriz, duyarız ama ne olduğunu pek bilmeyiz. Reyting nedir, sorusu o kadar basit anlaşılacak bir konu değildir.

Reyting televizyon kanallarının izlenme oranlarına verilen addır. Tabii bu kadar kısaca anlatıp geçmeyeceğiz. Gelişen teknoloji ile birlikte televizyon yıllardır evlerimizin özel ürünlerinden. Bazı günler vaktimizin çoğunu televizyon başında geçiriyoruz. Televizyon’da dizi, film, maç, program, yarışma vb. birçok program izleme şansımız var. Bunlarla birlikte daha birçok tarzda yayın televizyondan izlenebilir. Bu severek izlediğimiz yapımların yapımcılar ve patronlar tarafından yapılma sebebi reklam alarak para kazanmaktır. Bunun için de reyting almak gerekir.  Canlı TV olarak reyting nedir sorusuna örnekle cevap verelim.

TRT 1’deki Diriliş Ertuğrul dizisinin izlenme payının yüzdesi dizinin reytingini belirler. Peki, bu nasıl yapılır? Diriliş’in yayınlandığı zaman dilimindeki her dakika için ortalama bir seyirci yüzdesi çıkartılır ve bu yüzde Diriliş’in reytingi olarak kabul edilir. Yani Diriliş’i o saat diliminde kaç kişi izlemiş reyting ölçümü ile belirlenir. 

REYTİNG NASIL ÖLÇÜLÜR?

Reyting sonuçları ülkemizin tamamını ilgilendirse de sadece 2200 aileden alınan sonuçlarla belirlenir. Bu kadar az denekle yapılan ölçme işlemi sonucunun gerçeği yansıtıp yansıtmadığı tartışılsa da başka bir yöntem şu an için yoktur. Peoplemeter adı verilen bir aletin belirlenen evlere yerleştirildikten sonra ölçümler yapılır. Etik olarak yapımcıların ve televizyon yöneticilerinin nerede olduğunu bilmediği bu Peoplemeterlar 24 saat boyunca en fazla izlenen programları liste halinde ortaya koyar.

Peoplemeterlar maddi ve sosyal durumlarına göre evlere dağıtılır. Böylece A-B, C1, C2, ve D-E grupları oluşturulur. Bu gruplar ailedeki en etkin kişinin eğitimi ve mesleğine göre belirlenir. AB grubu mesleki ve maddi olarak yüksek grup olarak kabul edilir. Ülkemizde AB grubu izleyici kitlesi olarak sadece 5 milyon kişi olduğu kabul edilir. Diğer gruplarda TOTAL seyirci kitlesini oluşturur. Bunlar yaş gruplarına göre de sınıflandırılır ve ölçüm başlar. 

Bu şekilde reyting ölçümü ile hangi programın hangi sosyal kitleye ulaştığını ya da hangi yaş aralıklarına hitap ettiği de belirlenir. Bütün bunlar reklamın değerini belirler. Reklam verecek firmalar ilk olarak dizinin hangi reyting grubuna hitap ettiğine bakarlar ve ona göre reklamlarını çıkmaya başlarlar. Burada tabii ki dizinin izlenme oranının yüksek olmasını da isterler. Yüksek reyting de yüksek reklam ücreti demektir. 

Reytingi az olan dizilerin doğal olarak reklam geliri de az olur. Şunu belirtmeden geçmeyelim her kanal saatte 12 dakika reklam yayınlar. Az reyting alan dizi de 12 dakika reklam yayınlar ama reytingi düşük olacağı için saniye ücreti de düşük olacaktır. Dizinin geleceği için reklamın önemli olduğunu biliyoruz. Az izlenme az para doğurur. Reyting alamayan diziler Sponsor da bulamaz. Bu tür reyting alamayan diziler birkaç bölümde final yaparlar. 

11-02-2019
Yazar Hakkında
Yorumlar