Reyting nedir? Reytingler Nasıl hesaplanır? Ne işe yarar?
Televizyon yayıncılığının vazgeçilmez parçası olarak kabul edilen reyting nedir, ne demektir? Reytingler neden ve nasıl ölçümleniyor? Konuyla ilgili tüm merak edilenleri ziyaretçilerimiz için derledik.
Reyting nedir?
Reyting; İngilizce rating sözcüğünden türeyen, dilimizde “derece, derecelendirmek ve ölçümleme” anlamlarına gelen kelimedir. Televizyon kanallarının ve bu kanallarda yayınlanan programların ne kadar izlendiğini gösteren sistemdir.
Günümüzde bir çok izleyici, takip ettiği programların izlenme oranları ile yakından ilgileniyor olsa bile, reytingler aslında izleyiciyi etkileyen bir durum değildir. Sistemin tek amacı televizyona reklam veren şirketlerin iş yükünü azaltmak ve reklamlarını en doğru şekilde kullanmasını sağlamaktır.
Aynı zamanda ölçümlemeye dahil olan kanallar, yayınladıkları yapımların izlenme oranlarını göz önünde bulundurarak, yayın hayatına devam etmesi veya final yapması konusunda karar vermektedirler.
Reytingler nasıl belirleniyor?
Türkiye’de ilk reyting ölçümü, birçok Avrupa ülkesinde izlenme oranlarını belirleyen AGB Nielsen şirketi tarafından gerçekleştirilmiştir. İlerleyen yıllarda sistem TNS tarafından devralınmıştır.
Reytingler peoplemeter adı verilen özel bir cihazla hesaplanmaktadır. Bu cihaz sadece TNS tarafından belirlenen hanelerde bulunmaktadır.
Peoplemeter, parayla satın alınamaz ve bu cihaza sahip olan hanelerin sisteme dahil olduklarını kimseyle paylaşmaması gerekmektedir.
Şimdilerde 2200’den fazla hanenin ölçümleme sistemine dahil olduğu bilinmektedir. Bu sisteme dahil olan haneler, ölçümlemelerden maddi bir gelir elde etmemektedirler. TNS tarafından ölçümlemeye dahil olan hanelere belirli aralıklarla küçük ev eşyaları hediye edilir.
TOTAL, AB ve ABC1 nedir?
Reytingler, TOTAL, AB ve ABC1 olarak gruplara ayrılmaktadır. Her grup ayrı özellikler barındıran hanelerin verilerine göre şekillenmektedir. Reklam şirketleri en çok AB grubunu dikkate almaktadırlar. Nedeni ise bu gruba dahil olan hanelerin alım gücü ve eğitim durumlarının yüksek olmasıdır. AB grubunda yer alan hanelerin çoğu üniversite mezunu ve memurdur.
Gruplarda kategori c, d, e olarak düşmeye devam etmektedir. E grubu, eğitim ve ekonomi durumu en düşük olan haneleri TOTAL grubu ise a, b, c, d ve e kategorilerinin toplamını temsil etmektedir.
Bu makale 28.09.2021 tarihinde güncellenmiştir.
28-09-2021 Yazar Hakkında